Liemde in het nieuws

Liemde in het nieuws

Ook van buiten het dorp is Liempde in trek, maar er zijn nu steeds maar 1 of 2 huizen te koop

LIEMPDE - Zes jaar geleden toen Bert Antonissen zijn huis te koop zette in zijn geliefde Liempde, was hij blij dat zich uiteindelijk een koper meldde. "Er stonden toen wel 85 huizen in de verkoop in ons dorp. Moet je nu eens kijken: steeds maar één of twee en die zijn binnen een week weg.” 

Treffender kan niet beschreven worden dat wonen in een dorp weer in trek is in Brabant, een tendens die in 2016 inzette. Ongeveer tegelijkertijd kwam er een kentering in de uit de pan rijzende populariteit van de grote stad, en daar voldoet zijn dochter perfect aan. ,,Die is een paar jaar geleden van Amsterdam naar Oud-Empel verhuisd.”

Antonissen (68), die nagenoeg zijn hele leven al in Liempde woont, had er niet aan moeten denken dat hij het Meierijdorp had moeten verlaten. Gelukkig kon hij zijn ouderlijk huis aan de rand van het dorp verbouwen. ,,Badkamer, slaapkamer, alles op de begane grond. Hier kunnen mijn vrouw en ik nog wel een tijd blijven wonen.”

Zo’n gelukje heeft niet iedere Liempdenaar die in eigen dorp wil blijven wonen. Jarenlang is er amper wat bij gebouwd en werd de schreeuw om extra huizen niet gehoord. Vier jaar geleden nog werd een petitie met liefst duizend handtekeningen naar de provincie gestuurd.

Tot 2030 zijn er een kleine driehonderd nieuwe woningen nodig om aan de vraag te kunnen voldoen. Maar daar komt eind dit jaar, begin volgend jaar schot in want dan gaan 93 woningen in een nieuw wijkje in Liempde in de verkoop, en later nog eens 15 aan de Hamsestraat. Op een steenworp van waar Bert Antonissen woont. ,,Daar zijn liefhebbers zat voor, dat weet ik zeker. Ook van mensen die nu buitendorps wonen, dat hoor ik veel om mij heen.” 

Dat weet ook projectontwikkelaar Michiel Cuppen van Janssen De Jong uit Son en Breugel, die het nieuwbouwproject aan de Roderweg leidt. ,,Op dit moment is er veel vraag naar huizen in dorpen; dat is in Liempde niet anders dan elders. Zowel onder jongeren die nog thuis wonen als senioren die oud willen worden in het dorp waar ze al vele jaren wonen.” Precies de twee doelgroepen die de provincie aanhaalt in de demografische ontwikkelingen van de afgelopen twintig jaar en waarvoor nu écht gebouwd moet gaan worden. 

Voor eenpersoons- en tweepersoonshuishoudens

Dat doet Cuppen dan ook. ,,De Roderweg in Liempde is een goed voorbeeld van bouwen voor de huidige behoefte. 70 procent zal bestaan uit goedkope koophuizen en sociale huurwoningen. Veel voor eenpersoons-, maar zeker ook tweepersoonshuishoudens. Zodat de meneer die een mevrouw vindt niet meteen hoeft te verhuizen. En voor oudere mensen bouwen we juist levensloopbestendige huizen, alles gelijkvloers. Wel met een tuintje erbij, want dat zijn mensen in een dorp vaak gewend.”

Janssen De Jong ontwikkelt al tientallen jaren veel in dorpen en daarom kan Cuppen wel met enige stelligheid zeggen dat de trek naar de stad c.q. het dorp golfbewegingen zijn. ,,Het liefst zouden we daar snel op inspelen, maar helaas gaat het vanwege alle procedures traag en dat maakt het lastig. Over tien jaar kun je pas echt zeggen of we naar de juiste behoefte gebouwd hebben.”

Bron: BD, Maarten van Helvoirt